Blog

РОБОТИЗОВАНЕ ЗВАРЮВАННЯ ПОЯСНЕНО ДЕТАЛЬНО

У роботизованому зварюванні процес зварювання автоматизується за допомогою роботів, які виконують і обробляють зварювання на основі програми, яку можна перепрограмувати відповідно до наміченого проекту. Роботизоване зварювання є високорозвиненою версією автоматизованого зварювання, в якій машини проводять зварювання, але зварювальники все ще контролюють і контролюють процес.

Використання роботизованої технології дозволяє отримати точні та швидкі результати, менше відходів і більшу безпеку. Роботи здатні досягати місця, недоступних іншим чином, і можуть виконувати складні та точні лінії зварювання та зварні шви швидше, ніж при ручному зварюванні. Це звільняє час на виготовлення та забезпечує більшу гнучкість.

Завдяки широкому спектру доступного обладнання, роботи можуть адаптуватися до широкого спектру процесів зварювання, включаючи дугове, опорне, точкове, TIG, лазерне, плазмове та MIG зварювання. Основна увага зосереджена на створенні правильних програм зварювання та кріплень для зварювального застосування.

ЗАСТОСУВАННЯ РОБОТОЗВАРЮВАННЯ

Завдяки перевагам, що заощаджують час і високій продуктивності, роботизоване зварювання стало важливим у металургійній та важкій промисловості, а особливо в автомобільній промисловості, де використовується точкове та лазерне зварювання. Він найкраще підходить для коротких зварних швів із вигнутими поверхнями та повторюваними, передбачуваними діями, які не вимагають безперервних зрушень і змін у процесі зварювання. За допомогою зовнішніх осей робот також підходить для довгих зварних швів, наприклад, у суднобудівній промисловості.

Незважаючи на те, що роботизоване зварювання в основному використовується в масовому виробництві, для якого важливі ефективність і кількість, програми можна створювати для будь-яких потреб, а робототехніку можна використовувати для невеликих і навіть одноразових виробництв, зберігаючи при цьому високу економічну ефективність.

РОБОТОЗВАРЮВАЛЬНЕ ОБЛАДНАННЯ

Роботизоване зварювання поєднує зварювання, робототехніку, сенсорні технології, системи керування та штучний інтелект. Компоненти включають програмне забезпечення зі спеціальним програмуванням, зварювальне обладнання, яке доставляє енергію від джерела зварювального живлення до заготовки, і робота, що використовує обладнання для проведення зварювання. Датчики процесу робота вимірюють параметри процесу зварювання, а його геометричні датчики – геометричні параметри зварних швів. Збираючи та аналізуючи вхідну інформацію від датчиків, система керування адаптує вихідні дані роботизованого процесу зварювання на основі специфікацій процедури зварювання, визначених у програмі.

Залежно від передбачуваного використання, роботи можуть бути роботизованими руками або робототехнічними порталами. Зазвичай використовуються шестиосьові промислові роботи, що містять тривісне нижнє плече і тривісне зап’ястя, оскільки вони дозволяють встановити зварювальний пальник на зап’ясті для досягнення всіх положень, необхідних для тривимірного зварювання.

Систему потрібно інтегрувати з роботом, а зварювальне обладнання має бути сумісним із роботизованим зварюванням і бажано спеціально розробленим для роботи, оскільки тоді робот може керувати всіма процесами.

РОБОТИЗОВАНА ТЕХНІКА ЗВАРЮВАННЯ

У роботизованому зварюванні основна увага приділяється програмному забезпеченню та правильному програмуванню. Основні витрати складаються з обладнання, тестування та навчання операторів, тому роботизація процесу зварювання завжди вимагає точного планування. Необхідно проаналізувати поточне зварювальне виробництво, включаючи всі його операції та витрати. Крім того, необхідно перевірити сумісність обладнання з робототехнікою.

Специфікації повинні бути точними, щоб забезпечити правильне зварювання. При автоматизованому зварюванні зварні шви є послідовними, тому їх можна виміряти так, щоб вони були якомога меншими. Узгоджені частини дозволяють роботу виконувати зварювання в одному і тому ж місці багаторазово. Усіми процесами можна керувати завдяки заздалегідь спланованим програмам, за якими працюватиме робот.

Роботи покладаються на введення оператора для виконання заданого завдання. Однак це завдання не повинно обмежуватися зварюванням однієї і тієї ж частини кожного разу, оскільки робота можна перепрограмувати. Робота можна змусити повторювати одні й ті ж дії цілодобово, але програму потрібно змінити, коли завдання зміниться.

Залишити відповідь