Blog

Якими будуть основні тенденції роботизованого зварювання у 2022 році?

Ми познайомимо вас із основними тенденціями, які, за прогнозами наших експертів, викличуть великий інтерес на ринку роботизованого зварювання у 2022 році, від роботів спільної дії до неперевершеної точності управління та впровадження Індустрії 4.0.

Наслідки пандемії продовжують трясти світову економіку, включаючи і сектор роботизованого зварювання. Але він тримається на плаву і насправді навіть набирає обертів. Торбен Хенріксен, Менеджер з продажу Kemppi Danmark A/S, аналізує деякі з найцікавіших тенденцій, які, як очікується, виникнуть на ринку роботизованого зварювання у 2022 році.

Зростання коботів

Для галузей промисловості одним із головних уроків пандемії став перехід підприємств до автоматизації та оцифрування їх роботи. Хоча попит на автоматизовані системи зростає, існує явна нестача кваліфікованих операторів для роботи з цим обладнанням. Це, своєю чергою, призвело до появи колаборативних роботів чи «коботів». Коботи призначені для роботи у безпосередній близькості від людей і все частіше використовуються у різних галузях промисловості по всьому світу.

«У той час як промисловий робот оточений парканом чи бар’єром, коботам він зазвичай не потрібний. Вони можуть ділити робочий простір з людиною, що значно підвищує ефективність зварювання завдяки точності роботів та управлінню людським інтелектом», – каже Хенріксен.

Легко програмовані та швидкі в налаштуванні коботи можуть керуватися операторами лише після кількох онлайн-занять. Можливість модифікувати їх для виконання різних завдань означає, що їх можна переналаштувати для різних операцій, що уможливлює гнучку автоматизацію. Хоча частка коботів у порівнянні з традиційними роботами невелика, загальна кількість промислових роботів невпинно зростає. Дані Statista показують, що у 2018 році на коботів припадає 5% від загального обсягу продажу роботів. Згідно з прогнозами, цей показник досягне 11% у 2021 році та 13% у 2022 році.

Виняткова точність зварювання з адаптивним керуванням

Далі дані вивчаються за допомогою машинного навчання, і в них вносяться зміни, щоб покращити кожен аспект процесу. Від швидкості до точності та стабільних процесів – роботи запрограмовані на адаптацію своєї роботи для того, щоб усе функціонувало в оптимальному темпі».

Може здатися, що такі зміни економлять час управління роботизованим зварюванням всього на мілісекунди, але вони підсумовуються. І в той час, коли компанії прагнуть оптимізації ефективності та скорочення відходів, така точність має велике значення. Використання адаптивного управління також є важливим, коли розглядаються нові інноваційні матеріали для створення систем наступного покоління. Ці елементи управління можуть надавати підприємствам інформацію про матеріали, з якими вони працюють, у режимі реального часу та вносити зміни за необхідності.

Допомога у реалізації «Індустрії 4.0»

Пандемія ясно показала, що електронні технології можуть зіграти вирішальну роль організації більш стійкої ланцюжка створення вартості. У випуску The International Sheet Metal Review за жовтень 2021 р. йдеться, що «економіка має використовувати автоматизацію та розвивати навички, необхідні для отримання прибутку». Інакше кажучи, їм треба прийняти 4-ту промислову революцію, що вже відбувається.

Ринок роботизованого зварювання ідеально підходить для реалізації Четвертої промислової революції («Індустрія 4.0»). Такі рішення, як коботи і системи автоматизації, які потребують зміни, вже розробляються в промисловості. Вони дозволяють різним підприємствам обійти складні промислові дослідження та розробки, уникнути дорогих інвестицій та просто зосередитися на підвищенні ефективності та прибутку.

Автоматизація сьогодні, це тренд, що активно розвивається. Питання лише в тому, як швидко компанії зможуть перейти на неї.

«Автоматизація сьогодні, це тренд, що активно розвивається. Питання лише в тому, як швидко компанії зможуть перейти на неї, – пояснює Хенріксен. – Робототехніка може полегшити цей процес. Уявіть собі переваги для бізнесу, що просто підключити робота-зварювальника до системи, дати йому кілька простих інструкцій і потім спостерігати, як він працює. Час простою зведено до мінімуму і результати можна побачити як реального часу».

Подолання недоліків у професійній підготовці за допомогою технологій

Можливість мати роботів, які одночасно є гнучкими та адаптованими, має вирішальне значення, особливо якщо врахувати, що однією з найбільших проблем, що стоять перед зварювальною галуззю, є нестача кваліфікованих зварювальників.

«Тут, у Данії, дуже складно знайти як зварювальників, так і операторів зварювальних роботів, – каже Хенріксен. Я думаю, що ключовим моментом тут є перепідготовка робітників, які займаються роботизованим зварюванням. Це дозволяє зварювальникам працювати в найкращих умовах».

У міру того, як все більше компаній інвестують у зварювальних роботів, вони також закликають своїх працівників підвищувати кваліфікацію, щоб мати можливість працювати з цими роботами.

«Коледжі почали включати зварювальних роботів у свої програми навчання, і компанії набувають дедалі більше промислових роботів. Я вважаю, що в майбутньому галузь стане привабливішою для нової робочої сили, і знайти операторів зварювальних роботів буде простіше», – зауважує Хенріксен.

Торбен Хенріксен, менеджер з продажу Kemppi Danmark A/S з A7 MIG Welder

Підготовка до 2022 року

Згідно з Звітом про промислові роботи World Robotics 2021, складеним Міжнародною федерацією робототехніки (IFR), незважаючи на глобальну пандемію, продаж нових роботів трохи зріс, на 0,5%, і в 2020 році по всьому світу було поставлено 384 000 одиниць. У Європі спостерігаються ознаки активного відновлення економіки, особливо у Німеччині, і очікується, що попит на роботів у 2021 та 2022 роках зросте більш ніж на 10%.

«Десять років тому продажі промислових роботів у Данії збільшувалися на 5% щороку, – каже Хенріксен.

У 2020 році продажі промислових роботів знизилися на 11%, принаймні частково через пандемію. В 2021 прогноз був приблизно такий же, як і в 2019 році. А у 2022 році, ґрунтуючись на всьому, що ми спостерігали, я оптимістично налаштований, що ці цифри лише зростатимуть».

Сіні-Марія Меланен
Редактор Spoon Finland. Журналіст у душі – спеціалізується на маркетингових комунікаціях B2B і зазвичай першим кидає виклик статус-кво. Любить створювати розповіді про реальних людей та історії.

Залишити відповідь